1

1

Wednesday, February 22, 2012

Usul untuk PIBG

Wah teruja n xcited sgt2 bila anak ks surat PIBG tuk diisi. Al-maklum la 1st time dpt surat PIBG ni yer lah aper tidaknya....anak sulong ku dh sekolah rendah rupanya....heheh dulu2 kan dtg PIBG sbb ada buat persembahan nasyid...sekarang dtg sebagai ibu lak...hehehe dulu aktif kat sekolah...ader je xtvt.

Sabtu ni akan diadakan mesyuarat agong PIBG di sekolah rendah anak sulongku. Jd anak bw surat untuk diisi...jd amik je surat tu then bc pastu trus letak atas cabinet coz nak masak. Anak ckp "ibu, tulis la nama ibu, esok kakak nk ks cikgu"...ibu menjawab...xper la x penting pun....huhu rupa2nya dgn kata2 ku, anak kecil itu terguris hati...huhu...dh besar rupanya anak aku tu...

Bila tgk muka anak monyok...ibu mula memujuk la....lantas aku mengambil pen dan mengisi borang tersebut. Ah...kena ada usul ke ....huhu ape yer nk tulis.
Usul ibu :
1. Pak guard kena pastikan ibu/bapa sedia menunggu diluar pagar sblm lepaskan anak2 murid keluar.
2. Guru besar kena pastikan kantin sekolah tidak menjual makanan/minuman yang tidak berkhasiat spt ( ais krim, jajan dsb )

Itu je la yang terfikir buat masa skrg ni...xper la...kita dengar la usul ibubapa lain pulak...

Anak dgn puas mengambil kertas usul dan menyimpan untuk diserahkan kepada guru kelas.
Hmmmm sib baik dh ok...kalu tidak jenuh nk pujuk.

Monday, February 20, 2012

Selamat Hari Lahir Dearest Lovely


video

Sempena Besday Babah kali ni, ini je sempat Ibu hadiahkan n Hadiah terbesar is Kelahiran Hero kita..semoga keluarga kita lebih bahagia dan akan bertambah2 bahagia dunia dan akhirat. Dialah hero menjadi pelengkap keluarga kita.

Semoga U lebih bersemangat, sihat dan bertenaga menjalani kehidupan harian bersama keluarga kita, di murahkan rezeki dan sentiasa di rahmati dunia akhirat. Semoga kasih sayang kita sentiasa mekar dan berbunga walau sesekali ribut melanda. Tetapi kekuatan ikatan Cinta itu membuatkan kita lebih matang dalam menilai erti kasih sayang. Luv u forever.

Monday, February 13, 2012

Cuti Tahunan 2012

Hari Peristiwa/ Perayaan Cuti untuk

23 January Monday Chinese New Year Nationwide

24 January Tuesday Chinese New Year (2nd Day) All states except Kelantan and Trengganu

1 February Wednesday Federal Territory Day Federal Territory of Kuala Lumpur, Labuan & Putrajaya only

5 February Sunday Prophet Muhammad’s Birthday
(Maulidur Rasul) Nationwide

7 February Tuesday Thaipusam Kuala Lumpur, Putrajaya, Johor, Negeri Sembilan, Perak, Penang & Selangor only

1 May Tuesday Labour Day Nationwide

17 May Thursday Wesak Day Nationwide

2 June Saturday Malaysian King’s Birthday
Harijadi Agong Nationwide

19 – 20 Aug Sun & Mon Hari Raya Puasa * Nationwide

31 August Friday National Independence Day Merdeka Nationwide

16 September Sunday Malaysia Day & Sabah Governor’s Birthday Nationwide & Sabah

26 October Friday Hari Raya Haji *

Hari Raya Qurban Nationwide

11 November Sunday Deepavali or Diwali Nationwide, except for Sarawak

15 November Thursday Awal Muharram (Maal Hijrah) Nationwide

25 December Tuesday Christmas Nationwide

*Tertakhluk pada perubahan



Cuti Persekolah Bagi tahun 2012
Kumpulan B : Negeri Perlis, Pulau Pinang, Perak, Selangor, Negeri Sembilan, Melaka, Johor, Pahang, Sabah, Sarawak, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya

Cuti Pertengahan Penggal 1 : 10.03.2012 – 18.03.2012 (9 Hari)

Cuti Pertengahan Tahun : 26.05.2012 – 10.6.2012 (16 Hari)

Cuti Pertengahan Penggal 2 : 18.8.2012 – 26.8.2012 (9 hari)

Cuti Akhir Tahun : 10.11.2012 – 01.01.2013 (53 Hari)

Semoga dengan perkongsian Kalender cuti sekolah dan cuti umum tahun 2012 ini memberikan manfaat dalam perancangan cuti serta merancang kos percutian


Rujukan :
http://www.xpresi.org/jadual-kalendar-cuti-sekolah-cuti-umum-tahun

Sunday, February 12, 2012

Bertakwalah

Hai manusia, bertakwalah kepada Tuhanmu; sesungguhnya kegoncangan hari kiamat itu adalah suatu kejadian yang sangat besar [dahsyat]. [Ingatlah] pada hari [ketika] kamu melihat kegoncangan itu, lalailah semua wanita yang menyusui anaknya dari anak yang disusuinya dan gugurlah kandungan segala wanita yang hamil, dan kamu lihat manusia dalam keadaan mabuk, padahal sebenarnya mereka tidak mabuk, akan tetapi azab Allah itu sangat keras. (Al-Hajj 1-2)

Tuesday, February 7, 2012

Cuti Thaipusam

Cuti....cuti..cuti....awal2 thn dh byk cuti.....skali skala best la tp ni dh jd bosan la hehehe...cuti lama pun bosan...aper la x pernah bersyukur.......time ni la leh main ngan anak2 n en husben.. hari ni sbb x tau aper nk buat sempat la buat kek marble ni...huhu color pun main hentam je...itu je yg ada pun... recipe pun main hentam saja...tp laku hehehhe.....en husben tgk je la sbb dia mmg x suka kek pun sejak azali lg...tp pelik gak kan...xpenah lak tanya en husben naper dia x mkn kek....mesti ada kisah misteri ni.......jom selongkar hehehhe...ni la recipe sendiri punya...semua keje dah siap...sempat buat2 kek sambil layan anak2...en. husben biasa la...dengan laptop (kekasih hatinya) bab kata anak2nya.........babah ni x habis2 laptop laptop laptop...hahaha anak pun dh pandai merungut....sib baik bukan ibu yang mengamuk....lain jd nyer hehehe...sonok gak ada anak2 ni kan....diorg leh tukang rasa ape yg ibu dia buat...hehe

recipe :
1 cawan - majerin
2 cawan - gula halus
2 cawan - tepung gandum
3 biji - telus
1 sudu teh - esen vanilla
serbuk koko, pewarna

Cara2:
Pukul majerin + gula hingga kembang.
masukkan telur.
masukkan esen vanilla.
masukkan tepung sedikit demi sedikit
bahagikan kepada bbrp bahagian untuk diletakkan warna.
letakkan sesudu demi sesudu secara bertindih di dalam loyang sehingga bancuhan habis.bakar dengan suhu 180'c selama 45 minit.

Sunday, February 5, 2012

Adik n 'meet 2 colors'

Tadaaaa...arini adik tgk 'meet to colors'...hari2 mesti tengok...lgpun babah keje arini, xleh kemana pun....ngadap ni je la huhu.... ibu sibuk je lipat kain, kemas umah...hari2 nk kemas umah ke...huhu....kakak n kngah lak main sesama diorg je....x pedulikan adik pun....im alone...huhu........adik dh pandai kesunyian....xper dik nanti babah balik ajak babah p taman yer...hehe cian adik tul la saper suh lambat besar.

ibu pulak x sempat sgt nk layan adik....iron baju, kemas umah itu lak keje ibu....selaku bibik kat umah...yer la cuti2 ni...itu la keje ibu.....byk lak cuti2 awal tahun ...........dh naik bosan rasa..

tetiba dpt sms dr bff, anak dia syasya warded coz patah tangan lps balik bercuti ngan papa dia kt cameron....terkejut jugak...kesian syasya kecik lg ..........insyaallah sok aku satu family p melawat dia kt hospital kajang.

Nak p malam ni pun mr. H penat sebab dia keje arini...jd sok2 pagi la p spital. huhu anak2 sumer tdo lak...si kecik pun tdo penat la tu lps main.

ok dulu la tata

Thursday, February 2, 2012

Kelas Abacus

15 Jan 2012 - Pendaftaran kelas ALOHA di sekolah kebangsaan...bangun pepagi daftar kt skolah...kakak xcited nk masuk kelas....k ngah pun teringin gak...tp time tu x terfikir nak hantar k ngah skali coz ingatkan tuk budak sekolah rendah sahaja.

29 Jan 2012 - Kelas pertama untuk kakak...then hari yg sama daftar untuk kngah sekali sebab kngah lebih xcited nk belajar dengan kakak....jd belajar la diorg satu kelas....ibu, Babah n si kecik p bekpes kt kantin sekolah, awal2 dh beli bekpes kt food court kinrara...

Bagus la kelas Abacus ni dapat belajar bahasa english skali... jadi sekarang diorang leh fasihkan lagi bahasa english kt skolah belajar bahasa cina skali...harap2 diorg rajin ulangkaji n cepat dpt bertutur.

Kelas abacus ni dpt membantu daya mengira, pemikiran positif, perkembangan otak, konsantrasi, postur yang sempurna, ketangkasan, kesabaran, peraturan dalam pengiraan dan kiraan mental secara kasar.

http://aloha-abacus.blogspot.com/

Wednesday, February 1, 2012

Adik n Babah

Di suatu petang yang damai, adik kelihatan begitu lincah dan seronok sekali bermain dengan babah dan kakak2 nya...mungkin terasa dirinya sudah besar mayb...atau selepas kenyang makan nasi bubur yang ibu buat...time makan seronok sgt...

Lps beberapa minit adik tertidur...tak der yang menarik sangat pun arini...sebab adik dah tdo...huhu

Tapi hari ni adik jatuh dari katil tp sempat di selamatkan oleh kelambu...hehe sib baik ada kelambu berzip...thks babah beli kelambu ni, adik cuma menangis sbb terkejut ......tu pun kejap je...ibu dh peluk trus diam...adik seorang yg kuat...boboy katakan...

dh la xder idea sgt la nk mengarang hari ni...nk siapkan novel je skit lg....tp idea cam kosong je dlm kepala ni...