Assalamualaikum....sempena hari jadi suami ku yg tercinta hari ni 31 jan!!! aku bercadang nak masak kari kepala ikan merah. sat lg p Giant jap beli kepala ikan merah then terus balik masak...then nk buat moist choc cake skali...lama tul tak masak kari kepala ikan merah ni...huhu tungguuuuuuuuuuuuuuuu....recipenya
updated : sempena besday hubby sempat masak choc kek, kari kepala ikan merah, ayam panggang sekor, udang masak cili n beli ais krim...sedap..x sempat buat pizza....kesuntukan masa..huhu nx time yer babah n anak2..
Bahan2:
sekor kepala ikan merah belah 2
2 sudu - rempah kari
1/2 sudu besar serbuk cili
5 biji - kacang bendi
1 cawan - air asam jawa
2 biji - tomato potong 2
1 biji - cili merah
1 biji - cili hijau
1/2 biji - kelapa
Garam ikut suka
Bahan untuk menumis(blend)
5 ulas - bawang merah
4 ulas - bawang putih
separuh - bawang besar
1 cm halia
1 batang serai
2 biji buah keras
2 tangkai daun kari
Cara2:
Panaskan sedikit minyak dalam periuk dan masukkan bahan2 tumis dan biarkan sehingga naik bau wangi
Masukkan pula serbuk rempah kari ikan dan serbuk cili, tunggu sehingga agak garing dan naik baunya
Perlahankan api dan masukkan santan pekat, kacau sebentar baru masukkan kepala ikan, tunggu mendidih then masukkan air asam jawa, cili hijau, kacang bendi, buah tomato cili merah dan kacau lagi, tambah garam secukup rasa dan tunggu sehingga ikan betul2 masak.
Tadaaaaa dh siap pun....ape lagi berebut la kepala tu...sedappppppp
No comments:
Post a Comment