1

1

Tuesday, February 23, 2016

Alahan Mengandung

Assalamualaikum wbt.



Lama betul tak jenguk bilik ni....Kesihatan tidak mengizinkan sejak akhir-akhir ini membuatkan diri terasing dari dunia luar. 

Meh nak citer pasal kandungan ke 4 ni...seronok sangat kerana dah 5 tahun sunyi dari tangisan baby. Cik Suami la orang paling happy. Maklum la cik suami memang sukakan budak2..

X sabar rasanya nak merasakan tendangan bayi yang serius...kini usia sudah hampir 3 bulan. Kini pembentukan bayi hampir sempurna. Hujung bulan nanti baru jumpa doc untuk membuat pemeriksaan setiap bulan. Semakin hari semakin takut aku rasakan setelah lama tidak mengandung.  Dalam ketakutan itu aku sebenarnya gembira kerana masih di beri rezeki ini.  Bagiku anak adalah harta tidak ternilai harganya.

Aku bahagia bersama suami dan anak-anak yang akan menyemarakkan lagi mahligai kami berdua. 

Nak citer ni..macam peknen kali pertama je rasa.. lepas aje buat test peknen kt klinik tu...teruk rasa mual2....aduh pening terus.

Sejak kandungan masuk 2 bulan, simptom ibu mengandung mula terasa. Muntah dari pagi sampai ke malam, makan dan minum pasti keluar balik. Terasa perit sangat perasaan ketika itu. sehingga aku di masuk kan ke hospital kerana badan dehydration.




Sekarang aku bersyukur sangat2, tempoh alahan sudah berakhir. Hanya waktu pagi morning sickness tu still ada setiap kali selepas menggosok gigi. Cabaran untuk melahirkan zuriat sendiri namun aku tempuhi dengan cekal atas sokongan suami saat menempuh waktu kritikal. Cik suami banyak membantu ketika termpoh "beralahan". Segala kerja rumah dari pintu depan sehingga ke dapur cik suami yang uruskan.Aku hanya uruskan diri sendiri.

Setiap saat aku hanya mampu berdoa di beri ketabahan sepanjang mengandung. Di kurniakan anak yang soleh/solehah. Sihat baby dalam kandungan dan di permudahkan segalanya. Perasaan takut sering bermain di minda...takut untuk melahirkan dan tempoh berpantang.

Kekasih dunia akhiratku, terima kasih sangat2 kerana sentiasa di sisi dan sentiasa memberi sokongan padaku saat ini...pengorbanan Abang tidak terbalas olehku. Aku akan sentiasa menyayangi dan mencintaimu tanpa henti.

 Sekian, wassalam.

Tuesday, February 2, 2016

Reunion

Assalamualaikum...wbt

29th Nov 2015 - Batch SPM 1996 Sekolah Menengah Kebangsaan Paloh 1&2 dengan jayanya mengadakan reunion serta majlis jamuan makan pada jam 9 - 4 petang bertempat di Dewan Makan Masjid Lama Paloh 2. Sebahagiannya dapat menghadirkan diri dan sebahagian lagi di sebabkan kekangan tugas dan masa membuatkan tidak semua dapat hadirkan diri.

28hb Nov 2015 sehari sebelum.
YB Ruslan (Baju coklat bunga sekuntum di dada ) dan anak pekerja beliau.
Right: Norma, Sally, Noreha, Zaliza, Noraida


Juadah di sediakan secara Pot luck...di masak oleh AJK2 yang terlibat
Antara juadah yang di sediakan.
Gulai daging, Sup tulang, Singgang ikan tongkol, nasi ayam, Daging kerutuk, Ulaman, Kek ambong dari sabah, dll




Lucky Draw cabutan pertama...yeay dapat penimbang,...macam sesuai je huhu.


Lucky draw Noraida di sampaikan oleh Datin Ira.


Lucky draw Azhan di sampaikan oleh Datin Zaliza


Zulkifli menang tiup belon tempat pertama di sampaikan oleh YB Ruslan



Berdiri : Noreha, Norma
Duduk : Hasliza, Noraini, Noraida, Narazira


Sebahagian yang dapat join kerana kekangan masa dan kerja.


3 Mak Dara pingitan Rabiatul, Zaliza, Norma


Lucky Draw Hasliza disampaikan oleh Zaliza



Permainan Mengigit Epal Dewasa Lelaki di menangi oleh Be Zul.





Permainan Rebut kerusi Kanak-kanak

Permainan Rebut kerusi Wanita di menangi oleh Normawati salah seorang AJK Reunion.

Sekian dulu. bai bai

Wednesday, December 9, 2015

Pregnant?


Am I Pregnant? I can't believe I'm pregnant. But since the day i found out I was pregnant. Macam2 perasaan yang I rasa..surprise pun ada. Im not ready yet to be a child again. Kerana di usia ni sepatutnya I dah tutup kedai....hah tutup kedai apa pulak ni....hahaha kilang buat anak la...Kilang buat anak?....Ye kilang buat anak....hmm apa-apa la.....macam-macam istilah la perempuan ni...bahasa kasarnya perempuan di gelar kilang buat anak oleh lelaki. Apanya tiap-tiap tahun beranak. Itu semua rezeki dan siapa kita untuk menolak takdir dari Allah. dan ketentuan Ilahi dapat anak ramai. Terima dengan rasa bersyukur di beri rezeki anak ramai. I bersyukur dapat anak ramai.

Bukan semua wanita yang baru di sahkan hamil mempunyai simpton awal yang sama. Pening kepala, mual dan muntah adalah perkara biasa tanda-tanda kehamilan. Bagaimanapun, ada juga wanita tidak mempunyai tanda-tanda kehamilan. Sedar-sedar perut dah besar. Setiap wanita berbeza mengikut tindakbalas badan dan hormon.

Macam yang I alami sendiri, simptom ni tak ada pun. Bangun tidur je rasa perut ni buncit semacam je. Pastu sibuk fikirkan macam mana nak kempiskan perut ni kembali. Apa lagi semua minyak panas la di sapu kat perut. Tup-tup jumpa doctor untuk dapatkan ubat sakit kepala. Doctor sahkan mengandung.

I became pregnant by surprise, mana tidaknya Im not ready yet untuk pregnant lagi after 5 years. Anak ke 3 pun dah 5 tahun. Tapi siapa tahukan Allah tak pernah putus memberi rezeki. Cik Suami, happy la sebab selama ini memang dia selalu dan tak pernah putus berdoa untuk dapat anak lagi.

Cik suami memang sukakan budak-budak. Agaknya orang yang suka kucing ni..penyayang orangnya.

Antara tanda-tanda di awal kehamilan:

1. Morning sickness
Memang setiap kali berus gigi, mula la rasa mual dan muntah sampai pening kepala.

2. Kerap kencing.
Itu sudah menjadi kebiasaan setiap kali mula hamil. Walaupun sudah punyai 3 orang anak sama juga. terlalu kerap kencing sehingga 6 - 8 kali sehari.

3. Mengantuk dan rasa tidak bermaya.
Bab mengantuk ni pra hamil ni memang teruk. Badan jadi lemau, penat dan rasa tidak selesa. Mungkin uols pun rasa benda yang sama.

4. Perubahan emosi.
Tak usah cakap la...once dah tahu hamil. Perasaan terlalu sensitif, mudah sentap. Nasib baik la dapat suami yang memahami dan faham perangai isteri dia yang cute miut ni ketika hamil. Banyak beri nasihat supaya lebih sabar dan tenang. Terima kasih abang sado jemur kain, Abang sado tukang urut kaki I malam-malam, selepas balik soping dan jadi segala-galala...hehhe macam pelik je kan...memang itu kerja abang sado pun walaupun bukan waktu hamil...hehehe....Thanks Abang.

5. Mengidam.
Hah ini pelik....sebab setiap kali hamil...I tak ada la nak mengidam makan pelik-pelik...Jika ada makan je...tak de la ngada-ngada nak makan itu ini. Tak cerewat sangat la bab makan ni.

Sekarang dah mula makan set kehamilan Shaklee. Ia adalah satu pilihan yang ada dipasaran, memberikan nutrisi, vitamin dan mineral yang lengkap untuk ibu-ibu hamil supaya waktu hamil menjadi memori terindah dalam hidup. Jadi sudah pasti I pilih supplement yang pasti berkualiti untuk I dan anak dalam kandungan.


Sebarang persoalan tentang supplement kehamilan boleh terus hubungi I dan Inshaa Allah I bantu yang termampu.

Sehingga bertemu lagi.




Tuesday, December 8, 2015

Surat Cinta Tentang Solat

Assalamualaikum warahmatulahiwabarakatuh.

Image result for budak solat

Bila engkau anggap solat itu hanya sebagai kewajipan, maka kau akan terburu-buru mengerjakannya & tak akan menikmati hadirnya Allah saat kau mengerjakannya.

Anggaplah solat itu Pertemuan yang kau nantikan dengan Tuhanmu.

Anggaplah solat itu sebagai cara terbaik kau bercerita dengan Allah.

Anggaplah solat itu sebagai kondisi terbaik untuk kau berkeluh kesah dengan Allah swt.

Anggaplah solat itu sebagai serius kau dalam bermimpi.

Bayangkan ketika "Azan berkumandang," tangan Allah melambai kepadamu untuk mengajak kau lebih dekat denganNya.

Bayangkan ketika kau "Takbir," Allah melihatmu, Allah tersenyum untukmu dan Allah bangga terhadapmu.

Bayangkan ketika "Rukuk," Allah menampung badanmu hingga kau tak terjatuh, hingga kau merasakan damai dalam sentuhan-Nya.

Bayangkan ketika "Sujud," Allah mengalas kepalamu. Lalu Dia berbisik lembut di kedua telingamu : "Aku mencintaimu wahai hambaKu."

Bayangkan ketika kau "Duduk di antara 2 sujud," Allah berdiri gagah di depanmu, lalu mengatakan: "Aku tak akan diam apabila orang mengusikmu."

Bayangkan ketika kau memberi "Salam," Allah menjawabnya, lalu kau jadi manusia hati bersih.

Masya Allah...sungguh nikmat solat yang kita lakukan.

Aamiin. Semoga kita semua tergolong dalam golongan orang-orang yang di redhai Allah swt.

Monday, April 27, 2015

Sumatera Barat, Indonesia.


4th April 2015 - Ketibaan di Lapangan terbang Minangkabau


Ketibaan di Lapangan Terbang Antarabangsa Minangkabau tepat jam 1.30 minit petang, menaiki van terus ke Bukit Tinggi. Dalam perjalanan berhenti di air terjun lembah anai, dan terus di bawa ke tempat-tempat untuk melontar.
Berhenti makan di Rumah Kedai Dilamun Ombak.  Suasana di Bukit Tinggi sungguh romantik sekali, udara yang nyaman dan sejuk mata memandang. Alam semula jadi terutamanya perjalanan semasa menuruni bukit, dilereng2 jalan dapat dilihat pemandangan pokok-pokok kayu manis dan air sungai  dari pergunungan yang mengalirkan air yang  jernih, bersih dan nyaman sekali.  Satu perjalanan yang di hidang dengan anugerah alam yang cukup indah lagi mengasyikkan. Membeli belah di butik yang berdekatan dengan Hotel. Check in selepas selesai soping hari pertama.

5th April 2015 - Tasik Maninjau

Sarapan pagi di hotel, sebelum bermula lawatan pagi itu sempat soping di bawah hotel... hehhe waktu sesuai sekali. Bermula lawatan Embun Pagi di Lake Maninjau,

Pemandangan Bukit Tinggi yang di kelilingi gunung2 berapi dapat di lihat dengan jelas terutama ketika menyusur ke Danau Singkarak atau Danau Maninjau.. Kabus pagi. View tasik maninjau yang begitu cantik. melalui kelok 44 dengan jalan bengkang bengkok nye...Kecut betul turun bukit tu.
Menziarahi muzium atau Rumah Kelahiran Pak Buya Hamka. Mendengar cerita dari Haniff Rasyid orang terdekat dengan Buya Hamka sendiri. Sadis sungguh cerita nye...Hati ku tersentuh dengan apa yang di ceritakan. Balik ke Hotel dan soping di Pasar Atas dan Pasar Bawah.





6th April 2015 - Lobang Jepang

Sarapan pagi di hotel, hari ini kami akan membawa anda ke Jam Gadang, Kinikko untuk Minum kopi tradisional dan beberapa produk tempatan, Istana Raja Pagaruyung, Lobang Jepang, ada lebih 100 anak tangga, Terowong jepun, Panorama Park dan makan tengahari di atas kolam di Tepi Sawah padi.
Selepas santapan kami terus ke Istana Lindungan Bulan Balik dari Pagaruyong terus ke Hotel Penginapan di bandar Padang. Makan malam di Restoran tepi pantai.


 

7th April 2015 - Petukaran Hotel ke Padang.

Menginap di Axiana Hotel di Bandar Padang. Walau kepenatan still nak merayau2 di bandar itu. Masih nak cari kedai-kedai yang boleh di lontar. Hahha ada la kedai kasut dan sejarah sambil merayau2...bff terputus selipar yang baru di beli...huhu...nasib ada getah. selipar bergetah urat kah kah.  Sarapan pagi di hotel dan terus dibawa ke lapangan terbang untuk penerbangan balik ke Malaysia. Satu pengembaraan yang tidak mampu di lupakan. Bergambar sebelum sampai ke Lapangan KLIA.